Appartementen kopen bij Makelaardij OLAV

Wanneer u een appartement wilt kopen bij Makelaardij OLAV komt er vaak net even wat meer bij kijken dan bij het kopen van een ‘gewoon’ huis. Er hangt veel af van de Vereniging van Eigenaren, dus weet van te voren hoe de vereniging ervoor staat. 

Appartementseigenaren moeten van de wet een Vereniging van Eigenaren (VvE) vormen. Elke nieuwe eigenaar wordt automatisch lid en de VvE moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Een actieve VvE vergadert minstens één keer per jaar, zorgt voor onderhoud, heeft een bestuurder en heeft een collectieve opstalverzekering. Wanneer er een actieve VvE is, is uw appartement makkelijker te financieren.

Bij een appartement komen vaak servicekosten kijken. Deze zijn bedoeld voor gemeenschappelijke uitgaven zoals het wassen van de ramen, schoonmaak, verlichting van gemeenschappelijke ruimtes en verzekeringen. En deel van het bedrag wordt gereserveerd voor groot onderhoud. Hoeveel u aan servicekosten betaalt, hangt af van de leeftijd en staat van het gebouw en van welke voorzieningen er zijn. Alle eigenaren zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen.

Onderhoudsplan

Heeft uw VvE een meerjarenonderhoudsplan? Dat geeft vertrouwen. Als zo’n plan er niet is is het extra belangrijk om alert te zijn bij het kopen van een appartement. Ook bij het kopen van een appartement is het verstandig om een bouwkundige keuring te doen.

Een reservefonds voor groot onderhoud is wettelijk verplicht, maar toch is het slim om te controleren of het echt bestaat en hoeveel geld erin zit. Anders hebt u als kersverse koper de kans om te moeten bijbetalen voor achterstallig onderhoud.

Vergadering VvE

De VvE is bij wet ook verplicht eenmaal per jaar te vergaderen. Via de huidige eigenaar kun je notulen van de voorgaande vergaderingen inzien, zoals bijvoorbeeld de begroting. Lees van te voren ook goed het huishoudelijk reglement door, want voor u het weet verhuist u ergens naartoe waar uw huisdier niet welkom is.

Makelaardij OLAV is tevens aankoopmakelaar en helpt u graag bij het kopen van een appartement. Maak vrijblijvend een afspraak op 0413 377 177.

Lees ook:

Taxatie

Onzichtbare gebreken

Vrijblijvende waardebepaling

Kosten koper