Een huis kopen bij Makelaardij OLAV in 10 stappen

Een huis kopen is iets anders dan het aanschaffen van een nieuwe fiets. Van oriënteren, tot bezichtigen en het aanvragen van een hypotheek: er komt heel wat bij kijken. Ron Gulen legt het graag stap voor stap uit. 

 1. Oriënteren

Tijdens het oriënteren gaat u eerst bij uzelf na wat u kunt betalen. Het bedrag waardoor u een huis kunt kopen hangt namelijk af van een aantal factoren, zoals uw inkomen en dat van een eventuele partner. Een huis kost meer dan enkel de hypotheek, dus laat u goed adviseren met het bepalen van uw budget.

 1. Het inschakelen van een aankoopmakelaar

De meeste mensen kopen een huis zonder tussenkomst van een makelaar, maar het inschakelen van een aankoopmakelaar kan zeker voordelen geven. Zo helpt hij met het bepalen van de waarde en de onderhandelingen. En zo heeft u altijd de juiste kennis bij de hand. Hij heeft kennis van de lokale huizenmarkt, kan voor u onderhandelen en helpt bij het contact. Ron Gulen staat u graag bij als aankoopmakelaar.

 1. Een huis bezichtigen

Wanneer u het huis voor de eerste keer gaat bekijken krijgt u een goede indruk. Gaat u meerdere huizen bekijken? Dan is het slim om een checklist te maken. Bekijk het huis van de zolder tot de kruipruimte en let vooral op de volgende dingen:

 • Waar zitten de stopcontacten en zijn die er voldoende?
 • Welke apparatuur is al in het huis aanwezig en wat is de staat hiervan?
 • Zijn er vochtplekken en scheuren?
 • Is er voldoende lichtinval en privacy? Zijn er buitengeluiden die storend zijn?
 • Rusten er erfdienstbaarheden op het huis? Zoals bijvoorbeeld het recht van overpad.

Vergeet vooral de buurt niet! Rijd een rondje door de wijk en bekijk de voorzieningen die er zijn. Rijd ook een keer door de straat tijdens de ochtend- en avondspits.

 1. Onderhandelen

Bij het bepalen van de waarde van een huis komt vaak veel emotie kijken, bij beide partijen. Heeft u uw droomhuis gevonden en het financiële plaatje op orde? Dan begint het spel van bieden en tegenbieden. Een spannende fase in het koopproces.

 1. Onderzoeksplicht

Wanneer u een huis koopt moet u de bouwkundige en juridische staat onderzoeken. Voorkom verrassingen en laat een bouwkundige keuring uitvoeren. Zorg dat u voor u het huis koopt antwoord hebt op deze vragen:

 • Wat is de staat van de woning?
 • Zijn er erfdienstbaarheden?
 • Zijn er kwalitatieve verplichtingen?
 • Is er een kettingbeding?
 • Zijn er verkoopregulerende bepalingen?
 • Wat zegt het bestemmingsplan?
 • Heeft de gemeente voorkeursrecht?
 • Is er bodemverontreiniging?
 • Is er erfpacht?
 1. Hypotheek aanvragen

Wanneer u weet welke hypotheek u wilt, kunt u een offerte opvragen. Onze adviseurs helpen daarbij. U krijgt eerst een renteaanbod, wat u moet ondertekenen. Vervolgens krijgt u een bindende offerte, als u deze weer ondertekent kunt u ervan uitgaan dat alles goed is en kunt u naar de notaris gaan.

 1. Koopovereenkomst tekenen

Bent u eruit? Dan kan eindelijk de koopovereenkomst worden getekend. De aankoopmakelaar helpt u daarbij. De koop van een huis wordt schriftelijk aangegaan, mondeling is niet genoeg. Pas als allebei de handtekeningen op papier staan, is de koop rond. Na het tekenen heeft u drie dagen bedenktijd en kunt u de overeenkomst kosteloos ontbinden.

 1. De overdracht van het huis

Bij de overdracht verandert de woning officieel van eigenaar, dit wordt begeleid door de notaris.

 1. Klussen en verbouwen

Na de overdracht kan eindelijk het verbouwen beginnen. Denk er van te voren over na of u een bedrijf in wilt huren of dat u zelf aan de gang wilt gaan.

 1. Verhuizen

Na de verbouwing kunt u uw intrek nemen in de woning. Makelaardij OLAV beschikt over een verhuiswagen en verhuist uw spullen veilig en zorgvuldig.

Lees ook:

Taxatie

Onzichtbare gebreken

Vrijblijvende waardebepaling

Kosten koper