Makelaardij OLAV over verborgen gebreken

U hebt een huis gekocht en bent helemaal gelukkig. Tot u bij de verbouwing merkt dat er een flinke lekkage in het dak zit. Dat is flink balen. Welke rechten heeft u als de vorige eigenaar zaken bewust verzwegen heeft? Makelaar Ron Gulen legt het uit.

“Een scheur in een draagmuur of een defecte verwarmingsketel: op verborgen gebreken zit niemand te wachten.”, aldus Makelaardij OLAV. “Raak nog even niet in paniek en bedenk eerst wat u ook alweer met de verkoper had afgesproken. Heeft hij de garantie gegeven dat alle installaties in het huis goed zijn? Dan kunt u hem aansprakelijk stellen als dat niet zo is. Een koper mag – ook zonder garantie – verwachten dat een woning de eigenschappen heeft die voor normaal gebruik nodig zijn. Dat betekent dus dat een dak niet mag lekker en dat de verwarmingsketel het moet doen.”

Makelaardij OLAV: “Een verkoper heeft een mededelingsplicht, heeft hij daar niet aan voldaan, dan kan hij aansprakelijk zijn. De verkoper is aan u verplicht te melden als er gebreken zijn waar hij van af weet, maar die niet volledig zijn te zien. Als er in het koopcontract staat dat u het huis koopt ‘met alle zichtbare en onzichtbare gebreken waar de verkoper geen weet van heeft’? Ook dan kunt u de verkoper voor een verborgen gebrek aansprakelijk stellen. U moet dan kunnen bewijzen dat de verkoper u niet voldoende heeft geïnformeerd. U hebt zelf wel een onderzoeksplicht en moet zelf voor de koop gekeken hebben of de woning geen gebreken heeft.”

Schriftelijk vastleggen

“Meld het vervolgens aan de verkoper, het liefst zo snel mogelijk. Dus niet langer dan twee maanden wachten. Als u meer tijd nodig hebt om de schade te bepalen, meld dan in ieder geval dat er een gebrek is geconstateerd. U bent namelijk verplicht er alles aan te doen om het zo snel mogelijk op te lossen. Vervolgens gaat u in overleg met de verkoper en probeert u tot een oplossing te komen. Leg afspraken altijd schriftelijk vast.”

“Komt u niet tot een oplossing? Dan kunt u nog een aangetekende brief versturen. Win op dit punt informatie in bij het Juridisch loket, zij kunnen u het beste helpen. Geef de verkoper wel de kans om de schade te herstellen. Komt u er onderling nog steeds niet uit? Dan kunt u een mediator inschakelen om tot een oplossing te komen.”

Civiele procedure

“Als dat ook niet werkt kunt naar de civiele rechter gaan. Het hangt van de hoogte van de schade af of u daarvoor verplicht een advocaat moet inschakelen. Maar omdat dit vaak ingewikkelde zaken zijn is het verstandig dat wel te doen.”

Lees ook:

Kosten koper

Taxatie van een woning

Vrijblijvende waardebepaling